Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Melon Wit

Vår Gotländska tolkning av en ofiltrerad belgisk witbier. Bryggd med lokalt odlat korn från Binge Gård och specialmalt från Bayern. Humlesorten hüll melon ger tillsammans med färskpressad juice från Galiamelon ölets fruktiga arom. Kort och gott - en härlig ölupplevelse från Gotland!

Pris
24:90
Artikelnummer
33297

Smakprofil

Utseende En disigt, skimrande ljusgul färg med glimmer av grönska i sommarljus.
Doft: En härligt fruktig doft med balanserade melontoner från både humle och galiamelon. Även en viss kryddighet som påminner om nejlika finns i bakgrunden.
Smak: Frukt och fräschör spelar huvudrollen i smak. subtila melontoner balanserar en mjuk kryddig avslutning. Passar som allra bäst med solsken i blick.

BESKA

FYLLIGHET

SÖTMA

Witbier

Namnet Witbier kommer från vetemalten som gör ölet grumligt och nästan vitt i färgen. Till skillnad från tysk veteöl använder man en mindre mängd vete och dessutom omältat vete. Ölet är ofta smaksatt, i vår tolkning med melon, men traditionellt ofta med korianderfrö och apelsinskal. Att smaksätta witbier med frukt och kryddor kommer från tiden innan humle användes som främsta smaksättare. På den tiden användes ört- och kryddblandningen gruit för att balansera den söta maltsmaken. Numera doftar och smakar witbier friskt och fruktigt, tillsammans med vetet och kryddorna får ölet en aromatisk och blommig doft.


Stamvört (P)
12,6
Restextrakt (% vikt)
3,3
Alkohol (% volym)
5,3%
Färg (EBC)
25
Beska
35
TILLVERKNINGSMETOD

Ölet produceras i Visby med infusionsmäskning och sedvanligt silkarsförfarande. Vörten kokas i 90 min där bland annat humlen hüll melon tillsätts med en aromprofil som påminner mycket om melon. I slutet av koket tillsätts melonjuice-koncentrat och sen får brygden gå till jäsning med en belgisk jäststam för veteöl. I jäsningen tillsätts saft och fruktkött från Galiamelon som centrifugeras på plats. efter huvudjäsningen tillsätts en liten torrhumling med Hüll Melon och Citra. Ölet tappas ofiltrerat så att det bibehåller jästaromen som är typisk för belgiska Witbiers.


Relaterade