Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

People's Bulldog IPA

En humledoftande, gotländsk IPA med lite lägre alkoholstyrka, men desto mer smak. Här ryms sommarens dofter av nyslaget hö och tropiska smaker står sida vid sida med beskan.

Smakprofil

Utseende: Bärnstensfärgat öl toppad av en molnvit skumkrona.
Doft: En riklig humledoft där ananas och grapefrukt är utmärkande. Dova toner av nyslaget hö gömmer sig elegant i bakgrunden tillsammans med mjuka malttoner.
Smak: En tydlig beska vid första anslaget som snabbt kompletteras med härlig tropisk frukt och citrus. En fullsmakande session IPA av modernt snitt.

Session – IPA

Det står inte helt klart vart begreppet ”session” från början kommer. Men det påstås att det grundades under första världskriget. Arbetarna i fabrikerna som producerade ammunition och dylikt åt de allierade styrkorna hade under en tidsbestämd period under dagen, en ”session”, rätt att dricka en öl med lägre alkoholhalt. Detta för att inte vara allt för påverkade när de sedan var tillbaka på jobbet. I dag kan man gott och gott säga att det är en alkoholsvagare öl. I detta fall en IPA med klassisk humlekaraktär, fast med en lägre alkoholstyrka än en typisk India Pale Ale.


Stamvört (P)
9,5
Restextrakt (% vikt)
3,2
Alkohol (% volym)
3,5%
Färg (EBC)
35
Beska
60
TILLVERKNINGSMETOD

Bryggden är infusionsmäskad i tre steg och silas av med ett klassiskt silkarsförfarande. Vörtkokningen pågår i 60 min och under den tiden tillsätts 3 givor humle och sedan ytterligare en giva i whirlpool efter koket. Vi tillsätter ingen humle i början av koket utan väntar till halva tiden gått för att få den humlekaraktären vi önskar. Bryggden kyls ned till 20°C och en skottsk alejäst tillsätts sedan får brygden jäsa upp till 22°C där temperaturen sedan hålls. Efter jäsningen tillsätts torrhumlen via en humlekanon, sedan kyls den ned till 1°C där lagringen sker. Ölet lagras i ca 14 dagar och går efter det genom en separator och är färdig för tappning. Ölet är inte filtrerat vilket gör att den behåller fler smakämnen och man har lite jäst kvar vilket bidrar till fylligheten.


Relaterade