Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Shogun Bulldog JIPA

Shogun Bulldog Japanese IPA är ett ytterligare bidrag till Gotlands Bryggeris Bulldogfamilj som flyttar fram smakpositionerna ytterligare ett steg. Vi har använt oss av den ganska sällsynta och hett eftertraktade japanska humlen Sorachi Ace som växer i norra Japan. Vi har dessutom valt att göra det som en Single Hop. Det innebär att brygden endast innehåller denna humle. Bästa sättet att avnjuta Shogun JIPA är ur ett tulpanformat glas som är anpassad till ölsorter med lite högre alkoholstyrka. Servera ölen vid en temperatur på 8 - 12 C°

Pris
25:50
Artikelnummer
88511

Smakprofil

Utseende: Ljusare nyans av bärnstensfärg.
Doft: En tydlig humlefruktig doft med inslag av nyplockade åkerbär och färska plommon.
Smak: En maltfyllig kropp och en välkomponerad humlebeska med en liten maltsötma samt lång bärfruktig eftersmak.

Fakta – IPA

Benämningen India Pale Ale är, som framgår av namnet, en ale med karaktäristiska humlefruktiga toner, kraftig beska samt en markerad fyllighet som kommer av en relativt hög stamvörtstyrka. Den höga stamvörtstyrkan innebär i sin tur att alkoholhalten i de flesta fall är betydligt högre än i andra ales. IPA kom till under sent 1700-tal när handelsförbindelserna mellan Indien och England krävde ett öl som kunde hålla sig fräscht under den långa resan. Då brygdes ett hårt humlat öl med högre alkoholhalt.


Stamvört (P)
17,5
Restextrakt (% vikt)
4,4
Alkohol (% volym)
7,2%
Färg (EBC)
45
Beska
55
TILLVERKNINGSMETOD

Efter avslutad bryggning påbörjas huvudjäsningen i öppna jäskar med en Skotsk Alejäst (överjäst) vid 22 °C. Efter jäsningsprocessen pumpas ölet över till en lagertank där det kyls ner till cirka –1 °C tillsammans med Sorachi Ace för att erhålla den så kallade ”torrhumlingen” som ytterligare betonar humlekaraktären. Efter 7 dygn upprepas torrhumlingen ytterligare en gång med ny humle som får ligga i 5 dygn. Som avslutning filtreras ölet varsamt genom ett kiselgurfilter med påföljande kallstabilisering.


Relaterade