Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Sitting Bulldog IPA

Sitting Bulldog är vår variant på en klassisk IPA. IPA kom till under sent 1700-tal när handelsförbindelserna mellan Indien och England krävde ett öl som kunde hålla sig fräscht under den långa resan. Då brygdes ett hårt humlat öl med högre alkoholhalt. Vår moderna IPA innehåller endast aromahumle från USA och går därför under namnet Sitting Bulldog.

Pris
45
Artikelnummer
89205

Smakprofil

Utseende: Bärnstensfärg.
Doft: En riklig humlefruktig doft med inslag av krusbär, passionsfrukt, torkade fikon samt arom av rostad malt.
Smak: Markerad beska och fyllighet med en uns av honungssöta toner samt lång fruktig eftersmak.

BESKA

FYLLIGHET

SÖTMA

Fakta – IPA

Benämningen India Pale Ale är, som framgår av namnet, en ale med karaktäristiska humlefruktiga toner, kraftig beska samt en markerad fyllighet som kommer av en relativt hög stamvörtstyrka. Den höga stamvörtstyrkan innebär i sin tur att alkoholhalten i de flesta fall är betydligt högre än i andra ales. IPA kom till under sent 1700-tal när handelsförbindelserna mellan Indien och England krävde ett öl som kunde hålla sig fräscht under den långa resan. Då brygdes ett hårt humlat öl med högre alkoholhalt.


Stamvört (P)
17,5
Restextrakt (% vikt)
3,4
Alkohol (% volym)
6,4%
Färg (EBC)
6,4
Beska
55
TILLVERKNINGSMETOD

Efter avslutad bryggning påbörjas huvudjäsningen i öppna jäskar med en Skotsk Alejäst (överjäst) vid 15 C°. Efter jäsningsprocessen pumpas ölen över till en lagertank där den kyls ner till ca. -1 C° tillsammans med humle för att erhålla den så kallade ”conditioning” som ytterligare betonar humlekaraktären. Som avslutning filtreras ölen varsamt genom ett kiselgurfilter med påföljande kallstabilisering.


Relaterade