Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Bolaget – med fransk hemmakänsla

Den varma stämning som möter dig när du kliver in i matsalen på Bolaget vid Stora torget i Visby är ingen slump. Den sitter i detaljerna och har mejslats fram av trion bakom restaurangen.
– En framgångsfaktor är att vi har gjort något som vi tycker är mysigt. Vi har aldrig hakat på trender, eller försökt vara inne. Riktigt bra fransk matlagning är alltid riktigt bra fransk matlagning, säger Johan Strömberg och får medhåll av Eva Toivonen och Henke Fredmark. Tillsammans driver de restaurang Bolaget.

De rör sig hemtamt i lokalerna, småpratar med personalen medan de tar av sig ytterkläderna och slår sig ner vid ett av de robusta borden i vinbaren, innanför matsalen. Henkes långa gestalt och neonspräckliga byxor bryter av mot Johans och Evas mer försiktiga yttre. När de tre skulle öppna Bolaget, för tio år sedan, var det Paris som var den självklara inspirationskällan. De åkte dit, gick på sina favoritrestauranger och försökte hitta rätt. Bilden av vad restaurangen ska vara och ge för känsla har de haft med sig sedan dess.
– Det sjuka är att det blev som vi hade tänkt. Man känner det på sorlet, på lukten från köket, på musiken, säger Johan.

På sommarkvällarna hänger gästerna i klasar på den soliga uteserveringen, med utsikt över Stora torget. Den enorma succén med uteserveringen kom som en överraskning.
– Vi är tredje bäst i Sverige på att sälja Gotlands bryggeris produkter, berättar Johan och förklarar det med uteserveringens fina läge och att de har arbetat aktivt för att lyfta fram bryggeriets öler.
– Om någon beställer en öl kan man säga ”Vi har dagens, eller så har vi den här fantastiska, gotländska ölen från Gotlands bryggeri”. I nio fall av tio väljer de Gotlands bryggeri, säger han och ser nöjd ut.
– Det som har blivit med uteserveringen det hade vi inte räknat med. Själen finns här inne, säger Johan och ser sig omkring i restaurangens vinbar, där solen försiktigt silar in genom djupa fönster.De återkommer ofta till vintrarna. Det är då Bolaget är som mest likt deras vision.
– När det är fullsatt en dag på vintern och det är levande ljus och bra musik, då är det så nära det vi ville som det kan bli, säger Johan och Henke fyller i.
– Jag älskar när det kommer turister hit på vintern. De där fyra japanerna, man vill ju bara hämta in dem och bjuda dem på mat, säger han och ler. De är alla tre fortfarande förälskade i Gotland och Visby, torts att de har bott här så länge.
– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe för Bolaget, säger Henke.

 Även om de alla har samma ansvar för arbetet med Bolaget har de olika roller. Eva beskriver Henke som Bolagets trivselgubbe.
– Han är bohemen och den som vill ha mycket tid för gästerna, säger hon.
Eva är mamman och kontrollanten i trion, tycker Johan.
– Den enda med firmakort, svarar Henke och skrattar.
Johan drar gärna igång projekt och testar nya idéer.
– Det får gärna handla om ny teknik och innefattar det också en ny bil så är han nöjd, säger Eva med ett leende.
Även på sina lediga kvällar händer det att de slinker ner på Bolaget för att äta en bit och prata med stammisarna. Nu, när det har gått några år så kan de slappna av och njuta av maten och miljön utan att lägga sig i personalens arbete.
– Men jag blir vansinnig om spotarna över bardisken är för starka, säger Johan.
Detaljerna är viktiga.