Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Bryggeriets Historia

På mindre än ett år gick Gotlands bryggeri från idé till ett första öl. Det var en sen kväll i september 1994 som Johan Spendrup fick ett samtal från sin pappa, Jens. Han ville att Johan skulle släppa jobbet på ett bryggeri i Norge och hjälpa till med ett nytt projekt.

– Han berättade att de ville bygga ett bryggeri på Gotland och det var bråttom, säger Johan.
Gotlands bryggeri skulle byggas från grunden och stå klart till midsommar året därpå.
– Jag insåg att det var ett mission impossible, men tog mig an det. Faktum är att midsommarafton 1995 stod vi och bryggde in vårt första öl på byggnadsställningar, säger han och skrattar.
Wisby Klosteröl var fött.

 En stor del i arbetet när vi tog fram Wisby Klosteröl stod en referensgrupp med åtta ölentusiaster för.
–Det skulle vara ett modernt öl, men skulle knyta an till den gotländska traditionen med dricke, berättar Erik Broström som satt med i den första referensgruppen.
Han kommer ihåg hur bryggmästaren på Spendrups bryggeri tog fram fyra olika brygder, som de fick provsmaka. De fyra blev ett som sedan blev grunden för fler provbrygder. Till slut landade de i ett öl som alla var nöjda med.
– Det tog åtta månader, säger han.

2007 kom Johan Spendrup tillbaka till bryggeriet, som vd och bryggmästare. Då blev vi också ett eget bolag och kunde satsa helhjärtat. – När jag kom tillbaka var det för att jag ville göra något eget och såg att Gotlands bryggeri inte hade fått så mycket uppmärksamhet som det hade förtjänat. Jag hade sett att bryggerierna i England hade ett sammanhang där de fokuserade på tradition och hantverk. Jag ville skapa något liknande här, säger Johan.

Han såg att de svenska krogarna hade ett dåligt utbud av öl på fat och riktade tidigt in sig på krogar där öl fick ta lite större plats. De krogarna blev ambassadörer för bryggeriets produkter. Sedan dess har ölmarknaden exploderat och vi på Gotlands bryggeri har blivit en självklar del av den utvecklingen.
– Idag är det inte ovanligt att du blir rekommenderad ett öl till varmrätten, när du går ut på restaurang, säger Johan och ser nöjd ut.
Han tycker att vi har hittat en väg där vi inte kompromissar med kvaliteten, men ändå tilltalar fler andra än de allra mest intresserade.
– Vi lägger oss i en fåra som kan uppskattas av både de insatta och de som tycker om ett gott öl till maten, säger han.
Det viktiga, menar Johan, är att fortsätta utvecklas. Att hitta influenser utifrån, men samtidigt ha fötterna stadigt i den gotländska myllan.