Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

"Det kommer bli jättekul" Bryggmästare Johannes

Vår bryggmästare Johannes Obermeier från Bayern i Tyskland hade egentligen tänkt bli snickare. Men hans öde kom ifatt honom och nu har han hittat hem på Gotland.

Lohberg am Osser är en liten by i den bayerska skogen, på gränsen till Tjeckien. Där växte Johannes upp precis bredvid byns bryggeri. Hans föräldrar drev bryggeriets värdshus, han var vän med bryggeriägarens barn och deras mamma var hans grundskolelärare.
– När det blev dags för mig att välja lärlingsyrke ringde bryggeriägarna och frågade om jag ville bli lärling hos dem, berättar Johannes.
Han lade planerna på att bli snickare på hyllan och började sin utbildning. Det innebar, förutom praktiken på det lokala bryggeriet, att han studerade i München, tio veckor per år.
– Det var tufft, jag hade aldrig varit hemifrån, säger han.

En stor utmaning för den då sextonårige Johannes var att han egentligen inte tyckte om öl. Successivt växte intresset för brygderna och till slut skaffade han sig till och med egen utrustning så att han kunde göra provbrygder hemma.
–Jag började brinna för yrket, kommer han ihåg.

Efter åren i Sverige pratar han flytande svenska. Bara en lätt brytning vittnar om hans modersmål. Hans blåa ögon är intensiva bakom glasögonen och det går inte att ta miste på hans engagemang.
– Jag vill leverera en bra vara och vill att saker ska hända. Jag tycker att man i Sverige diskuterar sönder saker ibland, säger han när han ska försöka beskriva sig själv.

Lärlingsutbildningen och ett stipendium för ett väldigt bra utfört gesällprov ledde honom till bryggmästarutbildningen i München. Den i sin tur förde honom vidare till ett litet bryggeri i USA, vidare till Krönleins bryggeri i Halmstad och sedan till Spendrups, som till slut tog honom till Gotlands Bryggeri.
– Det kommer bli jättekul, utbrister Johannes.
Han trivs på de lite mindre bryggerierna, där han kan vara nära produktionen och vara en del av hela kedjan.
– När man kan vara med från början är det ju jättekul att kunna stå här nere i puben och höra någon säga att de gillar ett öl vi har gjort, säger han och pekar ner mot källaren där vår lilla visningspub ligger.

Han och familjen har precis flyttat hit till Gotland och har köpt ett hus i Dalhem på mellersta ön. Han trivs, men ibland saknar han sin by i Bayern.
– Jag saknar skogen. Jag är ju uppväxt i skogen, säger han.