Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Drottens båge kröner bryggeriets öl

Bågen på Gotlands bryggeris kapsyler, och formen på flaskornas etiketter, är hämtad från bryggeriets 800 år gamla granne.

Tvärs över gatan på Sankt Hansgatan i Visby innerstad ligger ruinen efter den katolska församlingskyrkan, Drotten, med sina karaktäristiska, gotiska bågvalv.

Kyrkan byggdes på 1200-talet och gick under det latinska namnet Sankt Trinitatis – treenighetens kyrka. Samtidigt byggdes en annan kyrka, Sankt Lars, precis bredvid. Enligt sägnen var det två systrar till förmögna föräldrar som lät bygga de båda kyrkorna, eftersom de inte stod ut med att vistas i samma rum. Inte ens under söndagsmässorna.
– Det var ett hiskeligt liv. Organisten kunde inte spela för att systrarna grälade så högljutt och prästen gav sig på nattvardsvinet för att stå ut, berättar Gotlandshistorikern Calle Brobäck om sägnen.

När föräldrarna gick bort ska systrarna ha använt arvet till att låta uppföra varsin kyrka, för att slippa ha med varandra att göra.


Foto: Lennart Strömberg, 2008. Riksantikvarieämbetet.

Mellan de båda kyrkorna ligger det som under medeltiden kallades smörtorget.

– Antagligen för att man kunde köpa smör där. Alla torg hade olika funktioner på den tiden, berättar Calle Brobäck.På 1500-talet slutade Drotten vara katolsk församlingskyrka och fungerade i stället som stall, förråd och upplagsplats under flera hundra år. Det var inte förrän i början av 1800-talet, som platsen fick ett skydd för sin historiska betydelse.


– Fram till dess fanns det löst gående grisar och annat i Drotten, berättar Calle Brobäck.