Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Erik Broström är en del av bryggerifamiljen

Han har varit en del av vår bryggerifamilj, till och med, sedan innan starten. För många är Erik Broström mr Gotlands bryggeri, som rycker ut när en kran strejkar på en bar, eller svarar på frågor om var våra brygder serveras.

1994, när planerna på ett litet bryggeri på Gotland tog fart, kontaktades Erik för att delta i en referensgrupp med åtta ölkunniga. De skulle tycka till om, och vara med och ta fram, den brygd som skulle bli Gotlands bryggeris första, Wisby Klosteröl.
– Jag bryggde Gotlandsdricke med min mamma redan som ung och hade drivit ett par krogar i Visby, berättar Erik om varför han tror att han blev en av de utvalda.

Hemma har han ett litet testbryggeri, där han kan brygga själv. Han är fortfarande aktiv i Wisby ölgille, som växte ur den första referensgruppen. När vi åker på mässor och visar upp oss, är det Erik som står där och serverar våra brygder och det är han som, tillsammans med sin kollega Truls Nannesson, ansvarar för alla visningar på bryggeriet.
– Jag är ju inte anställd, men jag ser mig som en i familjen, säger han efter att ha instruerat en lastbilschaufför om vilka fat som ska skickas med från bryggeriet till den stora öl- och whiskymässan i Göteborg.

Han berättar att han precis har hittat en hel hög med förkläden i ett utrymme bakom baren i källaren på bryggeriet. Baren som han och Truls precis har renoverat.
– Nu är det lite trevligare, konstaterar han och ser ut över kranarna där ölen, som gästerna provar, hälls upp.
Han har snickarbyxor på sig och står beredd att bege sig till sitt andra jobb, som snickare.
– Jag gillar snickarbyxor, de har många fickor till allt som är bra att ha med sig, säger han och skrattar. 

Han pratar snabbt och söker ögonkontakt för att understryka det han säger. Han ler mycket och de ljusblå ögonen utstrålar både skärpa och värme. Han säger att han inte har lika mycket inflytande över hur de färdiga brygderna blir längre, men att han brukar smaka på ett tidigt skede och komma med inspel om vad han tycker.
– Jag är ju intresserad och vill att det ska bli bra, säger han.