Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Grå Gåsen – känd från TV

Efter ett helt yrkesliv som tjänstemän bestämde sig Maria och Håkan Ahlsten för att sadla om och bli pensionatägare i Burgsvik. Det fantastiska huset, som numer är känt från TV som Grå gåsen, var som gjort för dem. "Vilket jäkla hus", det var vad Maria hade tänkt när hon varit där något år tidigare. Och nu stod en till salu-skylt utanför den pampiga infarten.

Det var sommaren 2009 och Maria hade precis sagt upp sig från en 30 år lång och lyckad karriär inom apoteket och drev en restaurang vid Snäck utanför Visby över sommaren. Det var inte hennes första besök i restaurangbranschen. Hon hade tidigare drivit prästgårdskaféet i Vamlingbo, på södra Gotland, flera somrar.
– Maria kan nämligen inte vara ledig, säger Håkan och ser på henne med både stolthet och värme i blicken.
När de tillsammans hade tittat på huset tvekade de inte.
– Vi såg på varandra och sedan var det klart, berättar Maria.
De fick tillträde, till det som skulle bli pensionat Grå gåsen, den 1 december 2009 och den 1 januari, året efter, höll de sin första konferens.

Ibland går det fort. Som när Maria och Håkan träffades. De gick i skolan tillsammans, men det var först flera år senare som de hittade varandra på en hemvändarfest i Visby.
– Vi träffades annandag jul och gifte oss på midsommarafton året efter, berättar Håkan.
Sedan dess har det varit de två, genom åren i Piteå och återkomsten till hemön.
– Det blev lite långt hemifrån, säger Maria om beslutet att flytta tillbaka till Gotland.

De fyller i varandras meningar och håller ofta ögonkontakt där de sitter i varsin soffa, mitt emot varandra, i den ljusa salongen på Grå gåsen. Det märks att de känner varandra på det sätt man gör om man levt ett liv ihop och delar drömmar.
– Att vara entreprenör ut i fingerspetsarna. Det var det vi hade saknat, säger Maria om beslutet att öppna pensionat.Redan på våren första året hörde TV4 av sig och vill spela in det nya programmet, Så mycket bättre, på Grå gåsen.
– Först sa jag bara nej. Vi blev ju nervösa bara det svängde in en bil på parkeringen, berättar Håkan och Maria skrattar vid minnet.
TV4 låg på och till slut gick Maria och Håkan med på att de fick spela in hos dem.

En av anledningarna till att de ville sadla om var att Maria gillar att laga mat. När den första säsongen av Så mycket bättre skulle spelas in fick de inte tag på någon kock och produktionsledningen kände sig lite osäkra på att låta Maria stå i köket själv.
– De undrade ”hur tror du att du ska klara av det här?”, minns hon.
– Då blev Maria svart i blicken, berättar Håkan och ler.
Sedan dess är det Maria som lagar all mat i programmet och även om det bjuds på en sydamerikansk rätt så ska råvarorna vara gotländska.
– Det ska vara nära. Det ska vara något som har någon slags förankring på ön, säger Maria.
Det är alltid gästens önskemål som står i fokus för Maria. Hon är själv ölintresserad och serverar gärna öl till maten.
– Med det stora utbud som finns att tillgå är det lätt att hitta bra kombinationer. Det bygger ju precis som med vinval på vilka smaker som ska framhävas i den mat som man ska äta, säger hon.För Håkan och Maria har det varit självklart att använda sig av Gotlands bryggeris produkter.
–Vi har ju fått se hela resan från starten, en imponerande utveckling. Och det är ju självklart att som gotländskt företag vara med och presentera en del av det fantastiska utbud som bryggeriet erbjuder, säger Håkan.