Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Mästare med känsla för detaljer

Varje bryggmästare har sin egen stil och kompetens. Bryggeriets tre bryggmästare kompletterar varandra, både till personlighet och kunskap. Där finns Johannes Obermeier, som växte upp bredvid ett bryggeri i Tyskland, gotlänningen Joakim Eneqvist med gotlandsdrinken i blodomloppet och Johan Spendrup som föddes in i yrket.

 Johans familj har varit i bryggeribranschen i flera generationer. Han är den rastlöse av de tre bryggmästarna.
– Jag har ett motto i livet – man kan inte hindra en utveckling, men man kan hindra sig själv att delta i den, säger han och tillägger att han alltid har varit nyfiken av sig.
Det präglar honom även i rollen som bryggmästare. Han hittar inspiration till nya brygder vid middagar, under matlagning och alla resor han gör i jobbet.
– Jag är lite grann av en resande bryggare. Det är alltid roligt att besöka kunder. Det ger mig väldigt mycket, säger han.
Han drivs också av att hela tiden vilja bli bättre både för egen del och för bryggeriet.
– Jag är nog väldigt mycket av en människa som försöker se förbättringsmöjligheter.

Han berättar om idéer som har väckts av en speciell doft, eller vuxit ur ett behov.
– När jag stod och grillade vildsvinsburgare kom jag på att det inte fanns något öl som passade till det. Så kom Brutal bulldog till, säger Johan och ser nöjd ut.

Johannes är uppväxt i tyska Bayern alldeles bredvid ett bryggeri. Hans föräldrar drev bryggeripuben och bryggeriägarens barn gick Johannes klass.
– Jag hade tänkt att jag skulle bli snickare, men när det var dags att välja yrke kom det fram att de sökte en lärling på bryggeriet, berättar han.
Lärlingsutbildningen innebar att han gick i skolan några veckor om året, resten spenderade han på bryggeriet med att lära sig allt om att tillverka öl. Han jobbade kvar på bryggeriet i några år och 2001 började han på en tvåårig bryggmästarutbildning.
– Jag var ganska bra på mitt gesällprov så jag fick ett stipendium så att jag kunde betala utbildningen. På den tiden kostade den
100 000 kronor, säger Johannes.

Han började jobba på Spendrups 2009 och på senare tid har han gått över till Gotlands bryggeri och har köpt hus på ön för att kunna vara på plats på heltid. Trots att han bara är 38 så har han rejält med erfarenhet, eftersom han började så tidigt i branschen.
– Jag brukar säga att jag har fem års försprång, säger han. Han beskriver sig själv som kvalitetsinriktad.
– Jag vill att vi hela tiden ska kunna leverera samma kvalitet, säger Johannes.

Johan Spendrup, som är både vd och bryggmästare på Gotlands bryggeri, är glad att Johannes har de bayerska ölerna i bagaget. Det är en stor tillgång för bryggeriet, där han själv står för idéerna och en känsla för de olika humlesorterna.
– Joakim är bra på de där belgiska ölerna, säger han när han ska beskriva deras olika styrkor som bryggmästare.

Joakim Eneqvist ramlade över bryggeriarbetet lite av en slump. När han skulle välja väg i livet, efter lumpen och lite ströjobb inom livsmedelsbranschen, letade han efter en utbildning. Han hittade Bryggeriteknikutbildningen i Ludvika och föll pladask.
– Jag har alltid haft ett större ölintresse än mina kompisar. Jag har varit nyfiken på nya ölsorter. Och så har jag bryggt Gotlandsdricke, berättar han.

Han är uppväxt på Gotland och när det blev dags för praktik, 2010, föll valet självklart på Gotlands bryggeri.
– Lagom när jag var färdigutbildad, året efter, blev jag anställd här, berättar han.
Han arbetade som bryggeritekniker och 2014 fick han chansen att gå en sex månaders byggmästarutbildning i Tyskland. Efter det kom han tillbaka och tog plats som en av tre bryggmästare på Gotlands bryggeri.
– Nu är jag certifierad bryggmästare, säger han och ser rätt stolt ut.