Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Upper House – en stjärna på Göteborgshimlen

Högst upp, på 25:e våningen, i Gothia Towers i Göteborg, ligger Upper House. Solljuset strömmar in över den ljusa inredningen och bakom bardisken håller personalen på att förbereda inför kvällen. Där kan gästerna på de övre våningarna i hotellet ta sig en öl, eller en drink. Även om den typen av finrestauranger, som Upper House representerar ofta förknippas med vin, så har ölet på senare tid tagit klivet upp, även på den scenen. Och Upper House har rätter som de serverar tillsammans med öl.
– Till öl- och whiskymässan har vi gjort en korv med Wisby Oaked porter i, berättar köksmästaren Gabriel Melim Andersson.

Nedanför breder staden och dess omgivningar ut sig.
– Tanken från början var att skapa ett hotell i hotellet – en femstjärnig produkt. Ett sorts klassiskt värdshus där sinnena ska få jobba, beskriver Krister Dahl deras vision. Han är ensam i världen om att ha vunnit fyra guld i Culinary Olympics, eller mat-OS som tävlingen kallas. Nu är han executive chef på hela Gothia Towers, som har fler restauranger än kronjuvelen, Upper House.

Tillsammans med Gabriel har han skapat en restaurang med höga ambitioner. Gabriel som flyttade till Frankrike för matens skull, redan som 17-åring, lutar sig mot det klassiska, franska köket, men med en nordisk känsla.
– Vi jobbar med säsongens råvaror. Kommer det något nytt, så använder vi det. Det kan gå till nästa dag, eller till och med över dagen. Ibland får man tag i en leverantör som har fått in jättefin sparris, till exempel. Då kör vi på det, berättar han.Även om maten spelar huvudrollen, så ska ett besök på Upper House vara en helhetsupplevelse, förklarar Krister.
– Det är där jag känner att vi verkligen har lyckats. Vi pratar hela tiden om mottagandet. Arbetet ute i matsalen. Här vill vi bjuda på något mer, säger han.
Till exempel får gästerna en värd, eller värdinna som följer dem igenom kvällen.
– Då kan du känna av om de är här för att de är matintresserade, eller i affärer, till exempel, förklarar han.
– Märker vi att de är väldigt intresserade så kommer vi ut från köket. Det är många foodies som kommer hit, som är intresserade av mat, fyller Gabriel i.

Att få en stjärna i Guide Michelin betyder mycket, särskilt för att locka internationella gäster. – Det är ju den enda stora bibeln som går över hela världen, säger Krister och får medhåll av Gabriel som tycker att det också betyder att de får mer intresserade gäster.